• Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia

          • Naša škola bola vybraná do tohto projektu ako jedna zo šiestich škôl Trnavského samosprávneho kraja. Merania, v rámci toho projektu bude realizovať trieda 6.A spolu s pani učiteľkami Mgr. Hlaváčovou a Mgr. Mikeskovou. Škola stojí v blízkosti železničnej trate, iba 300m od rušnej hlavnej cesty I. triedy Bratislavská, obchodných centier PT univerzál, Kaufland a Lidl.

            Projekt LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia je názov projektu, ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia SR. Výzva sa zameriava na mesačné informatívne meranie oxidu dusičitého NO2 v okolí škôl. Zo 65 zaregistrovaných škôl z celého Slovenska,  vybrala odborná porota 42 škôl (v rámci jedného kraja 6 škôl). Cieľom kampane je zistiť mieru znečistenia ovzdušia spôsobené dopravou v okolí  škôl.

            Znečistenie ovzdušia je hlavnou environmentálnou hrozbou pre verejné zdravie v Európe, vrátane Slovenska. Vedecké dôkazy potvrdzujú, že deti sú obzvlášť ohrozenou skupinou obyvateľstva vplyvom znečisteného ovzdušia. Existuje výrazné riziko, že sa u dieťaťa rozvinie astma, sprevádzaná častými astmatickými záchvatmi, najmä ak žije v blízkosti rušnej cesty či križovatky. Znečistenie ovzdušia môže tiež ovplyvniť vývoj srdca, mozgu a nervového systému dieťaťa, a to dokonca ešte pred jeho narodením. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že žiadnu úroveň znečistenia ovzdušia nemožno považovať za bezpečnú. Chcete vedieť aké je ovzdušie v okolí vašej školy? Alebo by sme sa mohli spýtať „Vieme čo dýchame?“

            Významný podiel na individuálnej automobilovej doprave v bezprostrednom okolí škôl majú práve rodičia vezúci svoje deti v rovnakom čase do školy, kde sa následne znečistenie kumuluje. Žiaci budú merať koncentrácia oxidu dusičitého NO2 denne v období od 13. januára do 6. februára 2023. Výsledky sa zároveň zaznamenajú spolu s vybranými meteorologickými parametrami.

            Cieľom výzvy je zapojiť žiakov prostredníctvom aktívneho merania, aby pochopili rôzne súvislosti medzi dopravou a kvalitou ovzdušia. Informatívne meranie NO2 bude prebiehať na dvoch miestach prostredníctvom certifikovaných, pasívno-difúznych vzorkovačov. Tie budú analyzované v odbornom laboratóriu v Holandsku. Žiaci sa budú podieľať na samotnom výskume, budú pracovať v tíme, získajú praktické skúsenosti s prácou s mapou, spoznajú prácu výskumníka, budú zodpovední za presné zaznamenanie výsledkov, zapoja sa do rôznych úloh.

            V neposlednom rade sa dozvedia, ako vplýva doprava na stav ovzdušia v bezprostrednej blízkosti školy.